تحولات لبنان و فلسطین

صاحبنظران معتقدند حضور هیئت ۳۰نفره افغانستانی به سرپرستی ملاعبدالغنی، برادر معاون اقتصادی نخست ‌وزیر این کشور در ایران می‌تواند به افزایش مبادلات اقتصادی و تجاری و بهره‌مندی روزافزون دو کشور از منابع و ظرفیت‌های یکدیگر منجر شود.

ایران در آستانه به‌فعلیت‌رساندن ظرفیت تجاری ۶میلیارد دلاری

به گزارش قدس آنلاین، افغانستان همواره یکی از مقاصد راهبردی صادراتی برای ایران به شمار می‌رود، اما با استقرار طالبان و از بین رفتن برخی مسیرهای تبادلات تجاری، روابط اقتصادی با این کشور کاهش یافته است و حالا با سفر هیئت افغانستانی به ایران به نظر می‌رسد فضا برای بهبود تعاملات دو جانبه و متعاقب آن بهبود روابط امنیتی فراهم شده است.

 ۴۰ درصد نیاز وارداتی افغانستان را تأمین می‌کنیم
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان در خصوص اهمیت آثار اقتصادی و تجاری سفر هیئت ۳۰ نفره افغانستانی به ایران به قدس می‌گوید: از آنجایی که بازار افغانستان یکی از مقاصد مهم صادرات ایران به‌ویژه در سال‌های اخیر بوده، بی‌تردید توسعه همکاری با این کشور برای ما حائز اهمیت بالایی است، به‌ویژه آنکه تحولات افغانستان در این سال‌ها از جمله مسدود شدن دارایی‌های خارجی این کشور، کمبود ارز و پایین آمدن قدرت خرید، کاهش کمک‌های خارجی و خروج سرمایه از این کشور را درپی داشته است.

حسین سلیمی می‌افزاید: در ابتدای دولت سیزدهم وزارت امور خارجه بارها بنده را دعوت کرد و نسبت به آینده تجارت با افغانستان دلگرمی داد و خوشبختانه پس از قطع دو ماهه روابط تجاری با افغانستان، تردد کامیون‌ها از سر گرفته شد. ما با داشتن مرز بسیار طولانی و هزار کیلومتری با افغانستان می‌توانیم بالاترین امکانات را به این کشور بدهیم و از این کشور بگیریم.

وی ادامه می‌دهد: تا پیش از حضور طالبان، آمریکا سالانه ۳، ۴ میلیارد دلار به افغانستان کمک می‌کرد و افغانستان در مجموع می‌توانست هر سال ۷ تا ۸ میلیارد دلار واردات داشته باشد. امروز و با قطع بودجه آمریکا و بلوکه شدن بخشی از دارایی افغانستان در خارج کشور، ما به دنبال حفظ رقم فعلی صادرات به افغانستان هستیم، چون درآمد این کشور نمی‌تواند به سرعت رشد کند.

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان اضافه می‌کند: امروز سالانه بین ۷/۲ تا ۳ میلیارد دلار به افغانستان صادرات داریم که چنین رقمی حدود ۴۰درصد از نیازهای وارداتی این کشور را تشکیل می‌دهد و بیشترین آمار واردات یک کشور از کشور دیگر در سطح جهان است. به عقیده من در شرایط فعلی حفظ این عدد، شاهکار است و ترس بنده این است که نتوانیم آن را حفظ کنیم چون ترکیه، چین، پاکستان و هند وارد عمل شده‌اند.

او تأکید می‌کند: ما می‌توانیم به معادن آن‌ها صادرات خدمات فنی و مهندسی داشته باشیم، چون ظرفیت بی‌نظیری داریم و مصالح ساختمانی ایران که ارزان‌تر، باکیفیت‌تر و در دسترس‌تر است را برای سازندگی این کشور صادر کنیم.

معادن افغانستان در انتظار سرمایه و فناوری ایران
یک فعال اقتصادی پیشکسوت دیگر هم در گفت‌وگو با قدس می‌گوید: ما و افغانستان از دیرباز در حوزه‌های مختلف اقتصادی ازجمله تجارت، سرمایه‌گذاری و بازسازی معادن و منابع معدنی، کشاورزی، آبزی پروری، کشت فراسرزمینی و تقویت حوزه ترانزیت ظرفیت‌های بالایی داریم که مبتنی بر آن‌ها می‌توانیم روابط فیمابین را توسعه دهیم و همکاری‌های مکمل داشته باشیم.

یحیی آل‌اسحاق ادامه می‌دهد: ایران برای تأمین تمام نیازهای تجاری و اقتصادی افغانستان، فرصت‌های خوبی فراهم آورده که یکی از مهم‌ترین بحث‌ها حضور پرتعداد مهاجران افغانستانی در ایران است که این حضور از یک سو نیاز ایران به نیروی انسانی را برآورده می‌کند و از سوی دیگر برای افغانستان از حیث افزایش اشتغال و بهبود شرایط اقتصادی حائز اهمیت است.

وی خاطرنشان می‌کند: این کشور به دلیل عقب‌افتادگی‌های مختلف اقتصادی در حوزه‌های مختلف به تمام تولیدات ما ازجمله پوشاک، مواد غذایی، انرژی، مصالح ساختمانی، مواد اولیه و خدمات فنی و مهندسی نیاز دارد، اما صرف‌نظر از اینکه ایران همواره در صادرات کالا به افغانستان فعالیت داشته، سفر مقام افغانستانی به ایران می‌تواند نقطه عطفی برای سرمایه‌گذاری کشورمان در بهره‌ برداری از معادن و انتقال فناوری به این کشور باشد.

موضوعات جانبی اما مهمی که نیازمند تدبیرند
به گفته وی، بهره‌گیری حداکثری و بهینه از این ظرفیت‌های متقابل، تابع برخورد مناسب در حوزه دیپلماسی دو کشور است. وی ادامه می‌دهد: پیش از آمدن طالبان، اوضاع به سمت ثبات نسبی حرکت کرده بود و ایران ظرفیت بالقوه تجاری ۶ میلیارد دلاری با افغانستان داشت که حدود ۳ میلیارد دلار از آن به فعلیت رسیده بود، اما پس از آمدن طالبان تردیدهایی از دو طرف دیده شد و حجم تجارت افت کرد که امروز خوشبختانه شرایط در حال بهبود است و می‌توانیم به بازگشت آرامش امیدوار باشیم.

آل‌اسحاق به موضوعات جانبی اما مهمی اشاره می‌کند که برای بهبود تعاملات اقتصادی، باید با تدبیر دو طرف، حل شود.

او ادامه می دهد: اگر مسئله آب هیرمند به عنوان نقطه اختلاف میان ایران و افغانستان در اولین فرصت، حل نشود، می‌تواند همچنان مسئله‌ساز باشد. موضوع بعدی تأثیرات بازار هرات به عنوان یکی از کانال‌های نقل ‌و انتقال ارزی بر بازار ایران است که باید با تدبیر دو کشور توافقاتی در این زمینه حاصل شود و هماهنگ شدن برنامه‌های مربوط به حضور مهاجران افغانستانی در ایران هم به عنوان موضوعی حائز اهمیت برای بهبود تعاملات تجاری مطرح است.

وی با ابراز خرسندی از اینکه روابط ایران با افغانستان تاکنون به نقطه بحرانی نرسیده اضافه می‌کند: متأسفانه بدخواهانی ازجمله در داخل کشور وجود دارند که بدون توجه به ابعاد مسئله، افغان‌هراسی ایجاد می‌کنند در حالی که ما و افغانستان از حسن همجواری و منافع اقتصادی مشترک بهره‌مندیم و از این پس هم می‌توان تعاملات اقتصادی قاعده‌مندی میان دو کشور ایجاد کرد.

به گفته این فعال اقتصادی پیشکسوت اگر روابط تجاری و اقتصادی با افغانستان بهبود یابد، روابط امنیتی میان دو کشور هم تقویت می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.